Rólunk

1981.

Nem most volt, amikor a nagyszüleim megvásárolták az Őrségben, Szalafőn házukat.

Igazi városi gyerekként nővéremmel és unokatestvéreimmel megtapasztalhattuk, hogy milyen a vidéki élet. Milyen az, amikor a víz nem vezetékből folyik, mert nincs is víz a házban ezért családjaink férfi tagjai jártak a szer egyetlen kútjára vízért. Fürdőkád híján lavorban „fürödtünk”, és reggelente kakas szóra keltünk.
Világháló helyett naphosszat a padláson lógtunk, felfedezve annak minden kincsét, és a pajtában bújócskáztunk a szénában, vagy az udvaron fociztunk, tollasoztunk. Esetleg az eget kémleltük és jeleztük Jolánka néninek és Vilmos bácsinak, hogy a tyúkjaik veszélyben vannak mert jön a „kánya”. Még ihattam frissen fejt tehén tejet, amit a szomszéd –  nálam alig pár évvel idősebb  –  lány hozott át naponta.
Este, mielőtt végleg lement a nap, csendben kiülve a szomszéd rétre izgatottan vártuk, hogy vajon aznap hány őzike merészkedik a végeláthatatlan mezőre. Kerítés nem korlátozta mozgásterünket, kedves helybéliek mosolyogva „nyugtázták”, hogy a  „gyütt-ment” gyerekek a rétjükön szaladgálnak és örömmel osztották meg velünk őrségi, nem mindennapi életüket.

Oldalakon keresztül „mesélhetném” ezen vidéktől kapott csodás kalandokat.
Inkább lehetőséget kínálunk, hogy minél többen felfedezhessék saját, az Őrség által kínált egész életre szóló élményeiket.